UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як доглядати за складними ножами: правила і рекомендації

Складані ножі мають необмежений термін служби, подібно до якісних шкіряних черевиків або чавунних сковород. Навіть бюджетна модель може стати спадком, що передається з покоління в покоління, але лише за умови правильного поводження з конструкцією.

Чи знаєте ви, що жодна марка сталі не є нержавіючою на 100%? Або те, що не всі підшипники в осьовому вузлі потребують регулярного змащення? Все це впливає на обслуговування ножів, підхід та методи, актуальні для конкретного виробу, і якщо не знати нюанси, інструмент може швидко стати непридатним до використання.

Ви не володієте навичками з догляду за сталевими інструментами або хочете освіжити в пам'яті набуті знання? Для таких випадків ми створили короткий посібник з обслуговування кишенькових ножів, який стане в пригоді для підтримки інструментів у задовільному стані.

Правила та рекомендації щодо догляду за складними ножами на Civivi

Інвестуючи в якісний ніж складаний, важливо підтримувати його ідеальний стан, особливо у разі регулярної експлуатації, яка швидко призводить до затуплення та забруднення конструкції.

Коли бруд і пил потрапляють у шарнір або механізм блокування, це суттєво знижує функціональність інструменту: хід клинка стає тугим, а його блокування починає викликати складнощі. До того ж вплив зовнішніх факторів, таких як вода, кислоти та висока вологість, здатний спровокувати появу корозії.

Регулярне обслуговування інструменту — єдиний спосіб збереження працездатності конструкції. Але як зрозуміти, що ваш ніж вже потребує догляду?

Все дуже просто:

  • Гострота леза легко перевіряється на томаті. Проведіть різальною кромкою по томату: якщо лезо не ріже шкірку, а мне ягоду — настав час для заточування.
  • Забруднення на поверхні клинка явна ознака того, що інструменту вкрай необхідний догляд. Якщо ніж візуально чистий, але хід клинка втратив плавність, це також привід насторожитися та виконати покрокове обслуговування конструкції.

Корисно знати! Тупе лезо та забруднена конструкція накладають відбиток не лише на функціональність ножа, а й на безпеку його експлуатації. Не ігноруйте регулярний догляд, щоб уникнути травм під час використання інструменту.

Обслуговування складаних ножів

Підхід до обслуговування є однаковим для всіх складаних ножів без винятку.

Він складається з 3 етапів:

  • заточування для підтримки ефективності клинка;
  • чищення як поверхні конструкції, так і внутрішніх механізмів;
  • змащення для захисту металу від іржі.

Розглянемо особливості кожного етапу окремо.

Процес заточування ножа

Існує безліч інструментів для заточування, але вам не потрібно занадто поринати в науку обробки ножів, щоб досягти ідеальної гостроти леза.

Більшість точил мають у комплекті абразиви різної зернистості. Головне правило: починати заточування з використання грубого абразиву та переходити в процесі до каменів з дрібним зерном..

Гостріння виконується у 3 кроки:

  1. Грубе (чорнове) заточування. Крупнозернистий абразив (алмаз або карбід вольфраму) знімає тонкий шар металу з клинка, відновлюючи кут різальної кромки. Цей етап є актуальним для обробки леза, що сильно затупилося.
  2. Виправлення. Абразив із середнім розміром зерна повертає лезу гостроту та усуває дрібні задирки та нерівності, які виникають на лезі під час регулярної експлуатації.
  3. Доведення та полірування. Для цього етапу необхідний дрібнозернистий керамічний абразив, який дбайливо обробляє лезо для досягнення бритвенної гостроти. Додатково можна використовувати шкіряний ремінець, здатний повернути клинку первісний блиск.

У процесі важливо витримувати послідовність рухів при заточуванні. Бажано рухати лезо абразивом у напрямку «до себе», стягуючи метал з твердих фракцій. У такий спосіб швидше формується задирка.

Приділіть особливу увагу куту заточування. Він відрізняється залежно від типу та призначення різального інструменту: 20-25° зазвичай зустрічається в кухонних ножах, у той час як складані моделі мають кут заточування порядку 25-35° (виняток — надміцні мисливські та туристичні аналоги з кутом 30-45°). Обов'язково вивчіть, який кут має ваш ніж: це можна дізнатися з опису моделі або уточнити інформацію у менеджера магазину, де ви купили інструмент.

Чищення складаного ножа

Щоб унеможливити появу іржі на металі та продовжити термін служби ножа, сформуйте у себе корисну звичку витирати інструмент насухо після кожного використання. Для цього підходить безворсова тканина або паперовий рушник.

Усунення забруднень в осьовому вузлі та механізмі блокування відбувається у 2 етапи:

  • Видаліть піщинки, дерев'яну стружку та інші забруднення всередині руківʼя за допомогою ватної палички або зубочистки.
  • Промийте ніж у теплій воді з використанням м'якого мийного засобу для посуду.

Важливо! Не розбирайте ніж. Це може призвести до анулювання гарантії.

Після того, як ви промили конструкцію, перш ніж приступити до наступного кроку, переконайтеся, що ніж повністю висох. Витріть інструмент насухо, а для усунення крапель води у важкодоступних місцях використовуйте стиснене повітря.

Змащення конструкції

Ніж повністю чистий і сухий — настав час змастити конструкцію. Не варто ігнорувати цей етап: мастило формує на сталі захисний шар, який робить клинок більш корозійно стійким..

Використовуйте мастило економно — нанесіть 1-2 краплі на клинок і протріть його серветкою з мікрофібри. Якщо ви використовуєте ніж для різання продуктів, переконайтеся, що мастило є безпечним для харчових продуктів.

Ви є власником ножа компанії We Knife або її дочірніх брендів Civivi та Sencut? Тоді не поспішайте змащувати осьовий вузол. У цих інструментах використовуються кулькові підшипники з кераміки, які добре працюють насухо.

Зверніть увагу! Якщо ви все ж таки вирішили змастити керамічні підшипники, використовуйте мастило на тефлоновій основі. Густе мастило іншого типу призведе до скупчення бруду в осьовому вузлі та, як результат, швидкого вироблення металу.

Зберігання складаного ножа

Ідеальні умови для зберігання: постійна температура повітря близько 20°C за вологості в межах 45-55%. Не залишайте інструмент у приміщенні з високою вологістю (ванна кімната, гараж тощо) — у такому разі ризик появи корозійних плям на металі багаторазово зростає.

Для зберігання підходять чохол чи кейс для ножа. Ці аксесуари захистять метал від негативного впливу навколишнього середовища та убережуть від подряпин. Всередину можна покласти пакетики із силікагелем для боротьби з накопиченням вологи.

Після тривалого зберігання обов'язково перевіряйте стан ножа, щоб оцінити, чи потрібне йому додаткове чищення або змащення перед повторним використанням.

Правила користування ножем: вимоги та поширені помилки

Високоякісні матеріали в конструкції — не гарантія того, що ніж не покриється корозією та не вийде з ладу.

Щоб цього не допустити, дотримуйтесь простих, але важливих правил:

  • Очищайте ніж від забруднень після експлуатації. Піщинка або стружка, що потрапила в конструкцію, здатна порушити роботу внутрішніх механізмів. Водночас волога несе небезпеку для клинка, як і кислоти, що містяться в багатьох харчових продуктах, тому слідкуйте за чистотою та сухістю інструменту, щоб продовжити йому життя.
  • Не відкривайте ножем консервні банки. Це яскравий приклад того, як не можна використовувати складаний ніж. Застосування інструменту не за прямим призначенням може призвести до сколювання та зламу клинка.
  • Не ріжте матеріали, твердість яких вища за твердість леза. Застосування надмірної фізичної сили під час різання надміцних матеріалів може призвести до пошкоджень інструменту, а в гіршому випадку — ви можете травмуватися самі.

І насамкінець: носіть і зберігайте ніж лише у складеному положенні. Якщо ви знаходитесь на етапі вибору підхожого інструменту, заздалегідь вивчіть, чи є складний ніж холодною зброєю, щоб уникнути непотрібних проблем із законом.

Написати коментар
0
0