UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як заточувати ножі: найкращі методи та інструменти для догляду

Незалежно від того, використовуєте ви ніж для створення кулінарних шедеврів на домашній кухні або рубаєте ним гілки для розведення багаття на природі, ви точно погодитеся, що тупе лезо є справжнім головним болем. Адже це не лише незручно — різання тупим клинком є ще й небезпечним. Під час його використання слід докладати більше зусиль, отже, ризик порізатися багаторазово зростає.

Розвʼязанням цієї проблеми є регулярна заточка ножів, яка є рутинною процедурою для кожного власника різальних інструментів. Але мало просто періодично гострити клинок — важливо знати, як правильно це робити, адже недотримання правил обслуговування клинків здатне погіршити якість різання або зовсім назавжди зіпсувати інструмент, перетворивши його на звичайний шматок металу.

Звичайно, завжди можна віддати ножі для заточування майстру, але можна виконати це й самостійно, заощадивши гроші. Все, що вам потрібно, це традиційні інструменти, як точильний камінь або брусок, трохи терпіння та базових знань. І про останнє ми готові подбати, тому склали короткий посібник про те, як потрібно заточувати леза.

Як правильно заточувати ножі: ефективні методи та інструменти

На ринку представлено безліч точил для ножів — від ручних моделей до настільних систем, що працюють на двигуні. Проте навчитися гострити за допомогою каменя — це навичка, якою має володіти кожен із двох причин:

  1. Не в кожній ситуації можна та доцільно носити з собою ручний станок для заточки ножів, наприклад, на пікніку або на полюванні.
  2. Більшість точилок мають обмежений діапазон кутів заточування, тому підходять для обслуговування далеко не кожного інструменту.

На щастя, освоєння азів обробки різальної кромки не такий складний, як може здаватися. Головне — підібрати правильний точильний інструмент і слідувати простим правилам заточування, про які розповімо далі.

Види точильних каменів для ножів

Існує 3 основні види каменів для заточування: природні, синтетичні та алмазні.

Від походження залежить структура абразиву, його ефективність, довговічність, що і собі спричиняє суттєвий розкид у ціні.

Природні точильні камені

Як зрозуміло з назви, природні камені утворюються природним чином і видобуваються з різних мінералів у рудниках, розкиданих по всьому світу, включно з Японією, Німеччиною та США. До цієї категорії належать і японські водні камені, які вважаються найкращими у світі.

Це одні з найдорожчих абразивів, що обумовлено складністю видобутку та низкою їхніх позитивних властивостей, зокрема довговічністю та високою якістю заточування. Однак вони мають і недолік: потрібен чималий досвід в експлуатації таких абразивів, щоб досягти еталонної гостроти леза.

Синтетичні точильні камені

Синтетичні абразиви виготовляються зі штучно створених матеріалів, таких як корунд, оксид алюмінію тощо. Вони мають попит завдяки дешевизні, але демонструють низьку стійкість до зношування, особливо у разі частого заточування.

З усім тим професійна заточка ножів з їх допомогою також можлива. Синтетичні абразиви дозволяють досягти оптимальної гостроти. Потрібно лише дотримуватися правила поетапної обробки кромки та запастися терпінням, оскільки ці камені працюють зі сталлю повільніше.

Алмазні точильні камені

Такий брусок складається з твердої основи (алюмінієвої або пластмасової), на яку нанесена алмазна крихта. Перевага алмазних абразивів полягає у різноманітності зернистості, що дає можливість підібрати повноцінний набір під кожний етап обробки — від чорнового заточування до виправлення.

Алмаз відмінно витримує високі навантаження, демонструє хорошу ефективність і не засмічується металевою стружкою. Але потрібно бути дуже обережними під час його використання: алмаз з великим розміром зерна здатний зняти велику кількість сталі під час надмірного натискання.

Зернистість точильних каменів

Одним з найважливіших факторів, який потребує уваги під час вибору точильного каменя, є зернистість. Цей показник відображає те, наскільки грубим чи тонким буде камінь, що впливає на інтенсивність обробки.

Зернистість вимірюється в гритах (grit) і означає кількість абразивних частинок на квадратний дюйм поверхні каменю. Чим вище це значення, тим дрібніше зерно.

Усі камені можна розділити на 3 категорії щодо зернистості:

  • Грубі (до 200 грит) призначені для обдирних операцій (чорнового заточування) з метою відновлення сильно пошкоджених і тупих лез. Сприяють формуванню потрібного кута зі швидким усуненням металу.
  • Середні (200-600 грит) актуальні для відновлення гостроти ножів після активного використання та підготовки їх до фінішної обробки. Допомагають прибрати дрібні дефекти на кромці та підходять для регулярного заточування.
  • Дрібнозернисті (600 грит і більше) використовуються на фінішному етапі під час виправлення та полірування клинка для досягнення максимальної гостроти та гладкості леза.

Щоб вибрати правильну зернистість, визначте стан ножа: якщо він дуже тупий, є сколи та інші пошкодження, починайте обробку з грубого каменя. Для основного заточування використовуйте камені середньої зернистості та плавно рухайтеся у бік зменшення розміру зерна.

Техніка покрокового заточування ножів на камені

Процес заточування складається з 4 кроків, дотримуючись яких ви зможете досягти гостроти ножа, що можна порівняти з якістю заводського заточування.

1. Підготовка

  • Вибір каменя. Підберіть точильні камені для ножів щодо зернистості, спираючись на ступінь затупленості різальної кромки.
  • Змочіть камінь або нанесіть масло|мастило|, якщо це потрібно. Ця опція необхідна для окремих типів абразивів. Уточнити її потрібність можна в інструкції виробника.

2. Кут заточування

  • Визначте кут. Він залежить від типу інструменту. Для кухонного клинка кут зазвичай становить 15-20°, класичний ніж складаний для туризму має кут 20-25°, а мисливський — близько 30°. Якщо ви не впевнені, який кут у вашого ножа, рекомендуємо заздалегідь дізнатися цю інформацію в магазині, де було придбано інструмент.
  • Тримайте ніж правильно. Візьміть ніж за руківʼя та покладіть його лезом на камінь, дотримуючись потрібного кута.

3. Заточування

  • Починайте заточування. З легким натисканням проведіть клинком по абразиву у напрямку від основи леза до вістря.
  • Дотримуйтесь рівномірності під час обробки. Візьміть за правило проводити ножем по каменю 5-10 разів з одного боку, а потім — виконувати аналогічну маніпуляцію, перевернувши клинок іншою стороною. Це дозволяє створити симетричне заточування.
  • Перевіряйте гостроту кромки. Після обробки з обох боків, перевіряйте гостроту леза, наприклад, нарізавши з його допомогою аркуш паперу. Якщо різання не рівне, повторіть заточування.

4. Завершення

Після закінчення обробки, промийте ніж під проточною водою, щоб видалити зі сталі металеву стружку. І не забувайте протирати інструмент насухо для запобігання корозійним процесам.

Як доглядати за точильними каменями

Неважливо, чи встановлюєте ви точильні пластини на станок для заточки ножів, чи використовуєте абразивний брусок окремо, догляд за аксесуарами для обслуговування лез є ідентичним.

  • Видаляйте металеву стружку після кожної експлуатації абразиву. Для цього промивайте камінь; також у процесі можна використовувати м'яку щітку.
  • Уникайте застосування хімічних мийних засобів, оскільки вони пошкоджують структуру зерен. Як альтернатива підходить мильний розчин.
  • Дайте каменям повністю висохнути перед зберіганням. Залишки вологи здатні викликати появу плісняви та негативно вплинути на ефективність виробу.

Для зберігання підходить сухе місце, хоч спеціальний кейс, хоч ящик стола. Також оберігайте абразиви від різких змін температури, які впливають руйнівним чином на цілісність каменя та можуть скоротити його термін служби.

Написати коментар
0
0