UA | RU
Контактна інформація
Київ

Ножі для туризму: найкращі моделі для активного відпочинку

Який ніж взяти в подорож, щоб і приготувати обід, і заточити кілочки для встановлення намету, і нарізати гілки для розведення багаття? Не кожному клинку «під силу» така різноманітна робота, тому фірми ножів найчастіше виділяють у своїх асортиментах окрему категорію інструментів, адаптованих під складність та тип завдань, що виконуються у польових умовах.

Туристичний ніж — це не просто гостре лезо, закріплене на руківʼї. В його основі лежить багатий досвід професійних мандрівників, які методом спроб та особистих помилок заклали основу вимог, яким саме має бути функціонал ножа, призначеного для туристичних цілей.

Сталь клинка та його форма, матеріал руківʼя та загальний дизайн конструкції — все це має значення; і щоб ви не загубилися у різноманітті ножових термінів, ми створили короткий путівник по особливостях туристичних ножів.

Найкращі ножі для туризму і подорожей: вибір і рекомендації від Civivi

Заведено вважати, що ножі туристичні повинні мати фіксований клинок, адже як може складане лезо витримати навантаження, наприклад, при рубанні гілок, якщо від складання його відділяє одна запірна пластина блокувального механізму? Насправді цей факт вже неактуальний. Тільки вдумайтеся: сучасні замки на ножах витримують навантаження не менше 150 кг, а деякі, як механізм Back Lock, не бояться навантажень понад 300 кг, що дозволяє кидати ніж складаний «в бій» для виконання будь-якої роботи.

Проте поділ на «складаний / нескладаний» має свій сенс, якщо вибирати інструмент під конкретні умови експлуатації.

  • Фіксовані ножі актуальні для надскладних робіт, коли основний упор робиться на міцність клинка. У такій конструкції нема чому ламатися, особливо якщо лезо є одним цілим з руківʼям (full tang), тому це популярний вибір серед виживальників.
  • Складані ножі підходять для виконання базових завдань у польовому таборі. Їхня перевага полягає в компактності, що дозволяє носити інструмент із собою як на природі, так і в міських умовах.

Що вибрати — рішення за вами. Але перед придбанням звертайте увагу на характеристики, про які розповімо далі.

Властивості та характеристики кращих моделей ножів

Види ножів та їх призначення — не єдині фактори, які необхідно брати до уваги. Те, наскільки ефективно інструмент справлятиметься з поставленими перед ним завданнями, залежить від дрібних нюансів: форми клинка, марки сталі, що використовується, і конструкційних особливостей руківʼя.

Купуючи ніж, пам'ятайте, що ви вибираєте собі не просто інструмент, а справжнього друга, від якого залежатиме ваша безпека та комфорт в умовах максимальної віддаленості від цивілізації. Тому важливо ретельно вивчати кожен параметр, щоб не стати власником «кота в мішку», який більше заважатиме, ніж приноситиме користь.

Форми леза ножів та їх призначення

Кожен профіль клинка має свої особливості, і вибір відповідного варіанту залежить від робіт, які будуть виконуватися ножем.

Розглянемо основні форми клинків, які часто зустрічаються у туристичних ножах:

  • Drop Point — одна з найуніверсальніших форм, у якій витримано баланс між міцністю та ефективністю різу. Ідеально підходить для різання, стругання та оброблення.
  • Clip Point — характерна особливість у вигляді скошення обуха до вістря підвищує якість роботи на укол. Хоча ця особливість вимагає більш обережного поводження з клинком, оскільки кінчик схильний до сколів при надмірних навантаженнях.
  • Spear Point — симетрична форма клинка з вістрям, розташованим точно по центру, нагадує спис, завдяки чому і отримала таку назву. Такий клинок демонструє високі проникні здібності, але має деякі обмеження в різанні через закруглену різальну кромку.
  • Tanto — різке підвищення леза до вістря робить клинок міцним і стійким до пошкоджень при ударних навантаженнях та проколюванні щільних матеріалів.
  • Sheepsfoot — лезо з тупим вістрям і прямим або злегка вигнутим різальним краєм призначене для точного різання, але не підходить для проколів. Це хороший варіант для туристичних ножів, якщо ви робите упор на безпеці експлуатації.
  • Wharncliffe — має подібність до форми Sheepsfoot з відмінністю у вигляді більш вигнутого обуха, що підвищує контроль над клинком, особливо у поєднанні з упором на обуху для великого пальця.

Найкраща сталь для ножа: вибір та матеріали

Нержавіюча чи вуглецева сталь? Ця дилема виникає при виборі будь-якого ножа незалежно від його основного призначення. Більшість моделей для використання на природі виготовляються з нержавіючих марок і цьому є прості пояснення:

  • Стійкість до корозії. «Нержавійка» менш схильна до окислення та іржі завдяки вмісту великої кількості хрому.
  • Невибагливість у догляді. Цей пункт випливає з попереднього, адже якщо сталь має антикорозійні властивості, за нею не потрібен ретельний догляд. Достатньо витирати клинок після використання.
  • Просте заточування. Помірна твердість нержавіючої сталі полегшує гостріння леза, яке легко виконати навіть якщо ви не володієте професійними навичками в обробці різальних кромок.

Своєю чергою вуглецева сталь може похвалитися високою твердістю внаслідок включення великої кількості вуглецю, що також позитивно впливає на тривалість збереження гостроти. Однак тут криються важливі нюанси: така сталь є складною в заточуванні, а також більш схильною до сколів і появи корозійних плям, що обмежує спектр посильних для такого клинка завдань. Вуглецева марка вимагає постійного обслуговування, зокрема регулярного нанесення мастильних матеріалів, що навряд чи зручно здійснювати на природі.

Особливості руківʼя

Попри те, що клинок є головним елементом будь-якого ножа, саме від руківʼя залежить те, наскільки зручним буде для вас ніж похідний в експлуатації.

Вибирайте ту модель, довжина руківʼя якої дозволить зручно розташувати всі пальці. У такий спосіб ви вбережете себе від дискомфорту в руці та випадкового зісковзування пальців на гостру кромку.

Також дивіться на матеріал руківʼя. Це може бути як суцільнометалева конструкція, так і руківʼя з нековзного склопластику G10, карбону, мікарти, гуми або синтетичних матеріалів FRN і GRN. Вибір залежить від ваших уподобань, проте враховуйте, що моделі з нековзними накладками зручніші у використанні, оскільки гарантують максимальне зчеплення, навіть якщо ваша долоня волога або ви носите рукавички.

Топ туристичних ножів Civivi

Бренд Civivi має широкий асортимент туристичних ножів як складаного формату, так і з фіксованою конструкцією.

Ми склали рейтинг із трьох моделей, які мають найбільший попит серед наших покупців.

Civivi Mini Praxis

Жоден топ складних ножів для туризму від Civivi не обходиться без цієї складаної моделі. Секрет її попиту полягає у простому дизайні та якості різання, що досягається завдяки клинку Drop Point з інструментальної сталі D2.

Цей ніж миттєво відкривається натисканням на плавець фліпера та намертво фіксується пластиною замка Liner lock, який до того ж вважається одним із найпростіших у догляді. Склотекстолітові плашки з обох боків руківʼя не дають долоні ковзати під час утримання, а сталева кліпса дозволяє закріпити інструмент на кишені й тримати його під рукою на випадок необхідності.

Civivi Fixed Blade Elementum

Якщо ви не новачок у ножовому світі, то вам напевно знайомий ніж Civivi Elementum, бестселер бренду, який підкорив серця ножаманів у всьому світі ергономічною конструкцією. Ця модель є його нескладаним аналогом, який точно повторює дизайн знаменитого «собрата».

Ніж має 2 варіації: з класичним клинком з матовим фінішем і з чорним покриттям. Обидві моделі оснащені клинками зі сталі D2 та шорсткими накладками на руківʼях. Але головне — функціональність моделі. Клинок Drop Point однаково добре працює і на різання, і на укол, а Т-подібні піхви з комплекту пропонують зручний варіант носіння інструменту на поясі.

Civivi Circulus

Ще один ніж з фіксованим клинком, але з цільною, скелетонізованою конструкцією зі сталі 10Cr15CoMoV, що знижує вагу моделі до 28,7 г. З урахуванням наявності в комплекті не лише темляка та піхов, але й ланцюжка на шию, це дозволяє носити інструмент будь-яким зручним способом, навіть як своєрідний кулон.

Дизайн моделі розробив польський ножовий майстер Остап Хель, який вирішив створити водночас практичний та компактний інструмент. І йому це вдалося. Довжина конструкції не перевищує 126 мм, водночас вона все ще зручна у використанні завдяки насічкам на ½ довжини обуха, що формують упор для пальця.

Поради з догляду за ножами для тривалої служби

Навіть якісні ножі швидко стають непридатними для використання у разі недотримання правил обслуговування. Щоб продовжити термін служби вашого улюбленого інструменту, дотримуйтесь цих простих правил:

  1. Очищайте ніж після кожного використання. Навіть клинок з нержавіючої сталі не захищений від корозії на 100%, тому важливо очищати його від залишків їжі, бруду та вологи, оскільки згодом ці фактори можуть спровокувати окислення та появу плям іржі. Чистити потрібно й запірний механізм складаного ножа, інакше бруд може призвести до некоректної роботи замка.
  2. Регулярно гостріть лезо. Пам'ятайте, що тупий ніж не тільки неефективний, але також небезпечний у використанні.
  3. Зберігайте інструмент у сухому місці. Це дозволяє мінімізувати контакт з вологою. Також краще зберігати ніж у піхвах або в чохлі, які захищають конструкцію від пилу.

Якщо у вас складаний ніж Civivi, про правила його обслуговування ви можете дізнатися у нашому матеріалі.

Товари новини

Написати коментар
0
0