UA | RU
Контактна інформація
Київ

Секрети ножів: види та цільове використання

Чи замислювалися ви, чому існує стільки видів ножів? Ні, це не примха дизайнерів. Ніж інструмент кожного типу має різні конструкційні особливості, що визначають його основне призначення. Від крихітних складаних моделей, які зручно носити в кишені, до витривалих тактичних аналогів, здатних миттєво впоратися з найважчою роботою — кожен виріб має неповторний характер.

Як же не заплутатися у різноманітності інструментів і вибрати той, який стане вашим вірним помічником? У цій статті ми розкриємо всі секрети про види ножів компанії We Knife та її дочірніх брендів Civivi та Sencut, а також розповімо, для яких цілей вони підходять.

Види ножів, їх категоризація та функціональне призначення

Ніж — це не просто гострий клинок з руківʼям. Різновиди матеріалів та конструкцій, форма та товщина клинка, тип заточування та наявність дрібних доповнень — все це дозволяє розділити інструменти на різні категорії, що відрізняються основним призначенням.

Чи знаєте ви, що використовуючи ніж туристичний і кресало можна розпалити багаття, а тактична модель здатна витримати навантаження, еквівалентне вазі дорослої людини? Нижче ми розповімо більше про характерні особливості різальних інструментів.

EDC ножi

Одна з найбільших категорій виробів, у яких різноманітність форм обмежується лише фантазією інженерів-дизайнерів. Найчастіше це ніж кишеньковий, де клинок ховається в руківʼя.

Такі інструменти відрізняються високою портативністю, чому сприяє наявність кліпси для кріплення на сумці або кишені одягу, та призначені для повсякденної експлуатації під час виконання завдань малої або середньої складності.

Ніж складний може відкриватися різними способами (вибір залежить виключно від ваших уподобань):

  • натисканням на сталевий плавець-фліпер;
  • натисканням на шпеник;
  • піддіванням за отвір біля обуха клинка.

Щодо матеріалів, тут надано величезний вибір — від доступних нержавіючих марок сталі, як D2 або 14C28N, до преміальних металів найвищого цінового сегмента, включно з дамаською сталлю.

Туристичні ножі

Інструменти створені спеціально для використання у походах, туризмі та активному відпочинку на природі. Вони розроблені з урахуванням потреб мандрівників, забезпечуючи необхідну функціональність для різних ситуацій, зокрема для нарізання харчових продуктів, заточування кілочків для встановлення намету, різання гілок для розведення багаття тощо.

Туристичний ніж у його класичному уявленні має конструкцію з нескладаним клинком, який не боїться інтенсивних навантажень. Проте зустрічаються й складні багатофункціональні ножі, здатні позмагатися у міцності з фіксованими аналогами.

До інструментів туристичного типу висуваються 3 вимоги:

  • використання сталі, несхильної до корозії у разі контакту з водою;
  • наявність нековзних накладок на руківʼї;
  • зручність у транспортуванні (у «фікса» за це відповідають піхви, а у складаної моделі — кліпса).

Також важливо звернути увагу на заточування леза. Воно може бути прямим для здійснення точних розрізів, серейторним для роботи з волокнистими матеріалами або комбінованим (пряме + зубчасте).

Мисливські та рибальські ножі

Легкі та міцні, ці ножі мають фіксовану конструкцію з гострим, як бритва, лезом, яке легко справляється з потрошінням дичини, чищенням риби та з польовими роботами для облаштування місця для відпочинку. У наборі обов'язково є піхви для носіння.

До особливостей конструкції належить висока твердість сталі в межах 58-61 HRC, обух завтовшки не менше ніж 3 мм для підвищення витривалості виробу та гарда середньої величини, яка не дає долоні зіслизнути на клинок. За зручність утримання відповідає нековзне руківʼя анатомічної форми, хоча іноді можна зустріти й суцільнометалевий інструмент зі скелетонізованою конструкцією, що відрізняється мінімальною вагою.

Тактичні ножі

Такий інструмент відомий як «військовий ніж», оскільки повсюдно використовується в тактичних операціях і для самооборони. Через підвищену зносостійкість, його також можна застосовувати як альтернативу туристичному ножу, якщо не дратує довжина нескладаної конструкції.

«Тактики» оснащені товстим клинком з особливою термічною обробкою для покращення характеристик різальної кромки та мають матовий фініш для зменшення блиску металу, що сприяє зниженню відбиття променів світла. Ергономічне руківʼя призначене для зручного та надійного утримання. Воно має дрібні поглиблення, дозволяючи розташувати всі пальці для міцного хвату.

Як показує практика, тактичні ножі застосовуються для вирішення завдань екстремальної складності, в яких не обійтися без грубої сили: розчищення місця для польового табору, перерізання мотузок, захист від диких тварин.

Чому важливо використовувати ніж за його цільовим призначенням

Використання ножа відповідно до його призначення є критичним аспектом ефективності та тривалості його терміну служби. Ось кілька основних причин, чому варто використовувати інструмент за його цільовим призначенням:

  • Безпека. Уявіть, що ви вирішили відкрити консервну банку, використовуючи ніж складаний. Можливо, що це вдасться зробити, але з яким ризиком? Лезо може легко зіслизнути, а ви — порізатися. Кожен аксесуар має своє призначення, тому не варто експериментувати та ризикувати своїм здоров'ям.
  • Цілісність та ефективність конструкції. Тонкий клинок швидко затупиться і зламається під час роботи з деревиною, а товсте лезо тактичної моделі перетворить нарізання харчових продуктів в нестерпний процес. Експлуатація інструменту згідно з його призначенням позбавить зайвого головного болю та продовжить експлуатаційний термін улюбленого виробу.
  • Економія. Якщо постійно використовувати ніж не за призначенням, він швидко стане непридатним до експлуатації. В результаті доведеться його ремонтувати або витрачатися на новий, що здатне суттєво вдарити по бюджету.

Якщо хочете, щоб ваші ножі служили довго, не використовуйте їх не за призначенням і не піддавайте навантаженням, на які вони не розраховані. Це не лише полегшить ваше життя, а й заощадить час та нерви.

Написати коментар
0
0