UA | RU
Контактна інформація
Київ

Даруємо складаний ніж Civivi: який вибрати?

Що може бути практичнішим за ніж у подарунок? Особливо якщо мова йде про складаний ніж Civivi. Гострота, плавна механіка, надійність та стиль — все це поєднано в мініатюрних конструкціях складаних інструментів, в яких немає компромісу між красою та якістю.

Але якщо ви читаєте наш матеріал, то, мабуть, уже в курсі, наскільки ці ножі круті. Виникають лише два резонні питання: яку модель вибрати на подарунок з усієї різноманітності та як краще її подарувати з урахуванням поширених упереджень?

Ми маємо відповіді на ці запитання. Сідайте зручніше та приготуйтеся до занурення у світ гострих, як бритва, клинків Civivi.

Як правильно дарувати ніж?

Давайте розвінчаємо стереотипи раз і назавжди: дарувати ножі можна та навіть потрібно, особливо якщо одержувач подарунка є завзятим мисливцем, рибалкою, колекціонером інструментів або просто поціновувачем незвичайного.

Безперечно, існують деякі забобони щодо дарування різальних інструментів, проте з іншого боку в багатьох світових культурах дарування ножа несло та несе виключно позитивний зміст:

  • Для індіанців обмін ножами був показником довіри та слугував підтвердженням міцних зв'язків між окремими членами племені;
  • Для японців дарування ножа є найвищою ознакою пошани, а отримання в подарунок самурайського меча й зовсім несе небувалу цінність з урахуванням значущості цієї зброї для культури Країни вранішнього сонця;
  • Для скандинавів гострий ніж завжди мав практичну користь, оскільки їхня культура тісно пов'язана з битвами. Тому подарувати ніж означало не тільки продемонструвати повагу, а й надати людині перевагу у ближньому бою.

На жаль, у більшості європейських країн, включно з Україною, купівля ножа в подарунок є більше винятком, ніж нормою, і справа в усталеному стереотипі, що подарований ніж здатний розрубити духовні зв'язки між дарувальником та одержувачем. Але якщо ви не марновірні або бажання піднести дорогій людині оригінальний презент пересилює забобони (що ми, безперечно, схвалюємо), то можете «обдурити систему» за допомогою маленької хитрості: вкласти монетку в паковання з подарунком.

Цій традиції вже близько 5 тисяч років, і вважається, що європейці перейняли її у китайських торговців, після чого вона настільки вкоренилася в наших культурах, що дійшла до сьогодні.

Суть традиції вельми нехитра. Щоб ніж не вважався подарованим (а значить, не ніс загрози взаєминам), обдарований під час отримання подарунка повинен повернути дарувальнику монету, що додається до ножа. Отже, інструмент номінально є купленим, а забобон перестає діяти.

Цікаво, що цю традицію перейняли навіть окремі виробники ножів, які вкладають символічні монети в паковання з кожним ножем. Все, щоб у покупця не виникало ані тіні сумнівів, що куплений ніж принесе лише користь, позитивні емоції та ніякого розбрату між близькими людьми.

Вибираємо ніж Civivi на подарунок

Серед різноманітності інструментів бренду Civivi легко загубитися, тому перед купівлею заздалегідь визначтеся з трьома критеріями:

  • Область використання ножа. Залежить від захоплень майбутнього власника. Для експлуатації на природі варто вибирати інструмент з упором на практичність конструкції, а для носіння в межах міста — на її мініатюрність.
  • Дизайн. Під час вибору ножа обов'язково враховуйте смаки обдаровуваного, адже, крім практичної користі, різальний інструмент несе й естетичну функцію, доповнюючи повсякденний образ власника.
  • Наявний бюджет. Ціна на ножі Civivi має досить великий розкид, стартуючи від 2000 грн і закінчуючи 6000 грн. Ми радимо заздалегідь виставити рамки бюджету, який ви готові витратити на придбання подарунка, — це дозволить вам заощадити час, звузивши список відповідних моделей.

Нижче ми підготували перелік із чотирьох складаних ножів, які підійдуть для різних потреб користувачів.

Civivi Mini Praxis

Це зменшена версія ножа Civivi Praxis, який є однією з найбільш продаваних моделей бренду завдяки відмінній механіці та використанню висококласних матеріалів. Що стосується мініатюрного «побратима», то він зберіг усі ці переваги й водночас отримав ще одну — компактним розміром, що підвищує зручність транспортування.

Клинок моделі виконаний зі сталі D2 та має універсальний профіль drop point. Руківʼя доповнене двома плашками зі склопластику G10 зі злегка шорсткою поверхнею, що приємно відчувається в руці. На вибір є два варіанти ножа:

Відразу треба зазначити, що інструмент заточений чисто під EDC використання та носіння на кишені одягу з фіксацією за допомогою кліпси. Довжина відкритої конструкції становить 173 мм, а складеної ще менше — лише 96 мм.

Також важливо розуміти, що вона не призначена для силових робіт і екстремальних навантажень, оскільки долоня просто зісковзуватиме з укороченого руківʼя, перешкоджаючи якісному виконанню завдання. Проте для базових робіт, як різання картону, шнурів, дроту, волосіні тощо, це ідеальний варіант, який підійде тим, у кого вже є повноформатний ніж, і хто бажає додати до своєї колекції щось незвичайне.

Матеріал клинка D2 Довжина відкритого ножа 173 мм
Матеріал руківʼя G10 Довжина закритого ножа 96 мм
Тип замка Liner Lock Вага 78 г

Civivi Odium

Модель випущена брендом Civivi при співпраці з американською компанією Ferrum Forge Knife Works, яка поставила собі за мету створити одночасно якісний і доступний за ціною ніж. У результаті вийшов досить збалансований за характеристиками складень з витриманим дизайном, що приваблює не так своєю унікальністю, як ергономікою.

Мінімалістична конструкція складається з широкого клинка drop point і руківʼя з шорсткими накладками. У цьому плані користувачу надано вибір:

Обидва матеріали демонструють високу температуро- та зносостійкість, але мають деякі відмінності у зовнішньому вигляді та вазі (67 г проти 71 г), тому вибирати варто, спираючись на особисті пріоритети.

Сталь клинка — інструментальна марка D2 з термообробкою, внаслідок якої твердість металу досягла еталонних ±60 HRC. Отвір в клинку, швидше, є стилістичним, ніж практичним елементом, оскільки висока сила фіксації леза в сукупності з отвором, що частково заходить в руківʼя, не дозволяють вийняти його одним пальцем. Але для цього є інший варіант — плавець фліпера, і в цьому випадку відкривання є миттєвим і бездоганним, зокрема завдяки керамічним кульковальникам.

Матеріал клинка D2 Довжина відкритого ножа 157 мм
Матеріал руківʼя G10 / мікарта Довжина закритого ножа 90 мм
Тип замка Liner Lock Вага 67 г / 70 г

Civivi Lumi

Для тих, хто любить оригінальні ножі з історією, модель Lumi підійде якнайкраще. Її дизайнером є Джастін Лундквіст, якому вдалося створити переосмислення саамського ножа у сучасній інтерпретації. Вийшло оригінально і водночас дуже практично, як і належить інструменту, що традиційно застосовується фінами та саамами в побуті.

Яку б версію ножа Lumi ви не вибрали (з руківʼям з мікарти або G10), у кожному з них об'єднані традиційні мотиви та сучасні форми, що перетворюють модель на універсальний інструмент, який зачаровує своїм дизайном.

Ніж має звужений клинок, що підходить і для різання, і для роботи на укол. Сталь 14C28N не дає сумніватися у зносостійкості леза, тому його можна сміливо кидати «в бій» навіть у найскладніші завдання, не переймаючись за цілісність клинка.

При цьому не можна не згадати про мініатюрність усієї конструкції. Її довжина у відкритому вигляді дорівнює 155 мм, а в закритому — 91 мм. Але попри компактність, руківʼя моделі зручно лежить у руці та не норовить вислизнути при упорі на лезо, тому за безпеку експлуатації переживати точно не доводиться.

Матеріал клинка 14C28N Довжина відкритого ножа 155 мм
Матеріал руківʼя мікарта / G10 Довжина закритого ножа 91 мм
Тип замка Liner Lock Вага 59 г / 54 г

Sencut Kyril

У нашому списку, це, мабуть, найуніверсальніший ніж, який можна використовувати як у побуті, так і брати з собою у подорож. Модель виділяється на тлі більшості інструментів завдяки клинку форми sheepfoot із закругленим кінчиком. З одного боку, ця особливість позбавляє клинок ефективності на укол, але з іншого, забезпечує йому велику зносостійкість, виключаючи ймовірність появи сколів під час підвищених навантажень.

Клинок миттєво розкривається натисканням на фліпер та фіксується лайнером зі сталі. Ідеально пряма різальна крайка демонструє рівне різання будь-яких матеріалів — від картону до гуми, а сталь 9Cr18MoV, загартована до ±58 HRC, надовго зберігає заточування, виключаючи необхідність частої обробки леза.

Плашки на руківʼї зі склотекстоліту G10 закріплені на конструкції за допомогою кількох гвинтів та органічно доповнені сталевою кліпсою в тон, що дозволяє повністю сховати інструмент у кишені для непомітного носіння. Приємний бонус — можливість фіксації кліпси з правого або лівого боку руківʼя, що робить експлуатацію комфортною як для правшів, так і для шульг.

Матеріал клинка 9Cr18MoV Довжина відкритого ножа 186 мм
Матеріал руківʼя G10 Довжина закритого ножа 105 мм
Тип замка Liner Lock Вага 85 г

Ще більше складаних ножів виробництва компанії WeKnife та її дочірніх брендів Civivi та Sencut представлено в онлайн-магазині Civivi Україна, офіційного дистриб'ютора інструментів ножової компанії.

Товари новини

Написати коментар
0
0