UA | RU
Контактна інформація
Київ

Особливості та відмінності брендів WeKnife, Civivi, Sencut

Коли ви вибираєте ніж, що для вас важливіше - функціональність, яскравий дизайн чи популярність бренду? Звичайно, нікому не хотілося б переживати муки вибору між цими характеристиками, проте ми часто стикаємося з невідповідністю наших очікувань і реальності, що змушує поступатися деякими своїми принципами та шукати баланс між першорядними параметрами.

З нашого досвіду ми знаємо, як іноді складно знайти інструмент, який відповідає всім індивідуальним вимогам. Однак із виходом на український ринок низки ножових брендів тяготи вибору плавно зійшли на «ні».

Мова йде про бренди WeKnife, Civivi та Sencut, які займаються виробництвом складаних та фіксованих інструментів, де всі пріоритетні якості зливаються воєдино.

Чим відрізняється кожен бренд ножів і чому вони заслуговують на увагу? Ми відповімо на всі запитання у нашому огляді.

WeKnife, Civivi, Sencut: відмінності асортиментів

Попри відносну молодість цих брендів, вони не потребують представлення для тих, хто уважно стежить за тенденціями ножового ринку. З моменту заснування компанії WeKnife у 2000 році її ім'я практично відразу піднялося в топ рейтингу найпопулярніших виробників різальних інструментів, потіснивши таких іменитих мастодонтів як Spyderco, Kershaw та Benchmade завдяки якості ножів.

Поштовхом для успішного розвитку компанії послужив її підхід до створення продукції, відображений у девізі «Made better» (Зроблено краще). І це не гучні слова, а результат планомірної роботи над покращенням стандартів виробництва із впровадженням прогресивного обладнання та співпраці з досвідченими ножовими дизайнерами з усього світу.

Цікаво, що важливу роль у цьому відіграла первісна спеціалізація компанії як виробника оригінального обладнання (OEM) для інших брендів. В результаті WeKnife вдалося вивчити болі користувачів ножів, напрацювати власний досвід та визначитися з напрямком, у якому необхідно рухатись у майбутньому.

Досягнення WeKnife спричинили розширення компанії. Так на світ з'явилися дочірні бренди: спочатку Civivi у 2018 році, а пізніше бренд Sencut у 2020 році.

Явна схожість ножів кожного бренду - їхня візуальна складова, яка, без перебільшення, змушує знов і знов розглядати конструкції з усіх боків.

Однак інструменти мають і деякі відмінності:

WeKnife Sencut Civivi
Ножі з матеріалів виключно преміальної якості, включно з дамаською сталлю, титаном та цінними сортами деревини.
Складані моделі обов'язково оснащені осьовим вузлом на керамічних кульковальниках.
Бюджетні інструменти початкового рівня з обмеженої палітри матеріалів. Щось середнє між двома попередніми брендами з експериментальними поєднаннями матеріалів високого та середнього цінового сегментів.

Більшість ножів від перелічених торгових марок випускаються в кількох версіях, що відрізняються матеріалами лез та руківʼїв, а також фінішним покриттям на клинках. Ознайомитися з асортиментом і замовити модель, що сподобалася, можна в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора продукції брендів в Україні.

Різноманітність асортиментів - це приємний бонус, що надає аудиторії більше варіантів для вибору відповідного інструмента з упором на індивідуальні уподобання.

Команда дизайнерів

Штат компанії WeKnife може похвалитися наявністю власної дизайнерської студії, що простежується в асортименті інструментів. Ці ж дизайнери (а їх ні мало ні багато декілька десятків) розробляють Sencut та Civivi ножі.

Але в деяких випадках виробник співпрацює й зі сторонніми дизайнерами, серед яких виключно зірки ножової індустрії.

Нижче ми познайомимо вас із деякими з них.

Бен Петерсен (Ben Petersen)

Американський дизайнер Бер Петерсон розпочав свою кар'єру в індустрії у 2011 році, створюючи маркетингові ролики про ножі. Під час подорожей ножовим світом у нього сформувалося власне бачення, якими мають бути сучасні інструменти. Це знайшло відгук у компанії WeKnife, яка запропонувала американцю взяти участь у створенні лінійки кишенькових моделей Banter.

Ножі цієї серії швидко полюбилися ножаманам з усього світу завдяки компактній конструкції з коротким 73 мм клинком, що успішно балансує між зносостійкістю та портативністю.

Незабаром повноформатні моделі отримали поповнення у вигляді мініатюрних побратимів Baby Banter, що зараз випускаються під дочірнім брендом Civivi. Вони увібрали міцність і ергономіку основних версій з різницею у вигляді зменшеної довжини відкритої конструкції до 139 мм (проти 166 мм у повноформатних аналогів).

Джастін Лундквіст (Justin Lundquist)

Ще один американський дизайнер, Джастін Лундквіст, почав робити перші кроки у створенні власних хенд-мейд ножів у 2013 році, і деякі з них були відзначені найвищими нагородами на ножових виставках.

В інструментах Лундквіста органічно переплітаються класичний та сучасний дизайни, внаслідок чого виходять практичні вироби з «родзинкою» у вигляді незвичайних форм конструкцій.

Яскравий приклад - складаний ніж WeKnife Black Void Opus, що став втіленням універсальності та міцності, якими повинен володіти будь-який складень для багатоцільового використання.

У клинку застосована американська сталь CPM 20CV з підвищеним вмістом хрому, а руківʼя поєднує в собі титан 6AL4V та склопластик G10, що доповнюють якості один одного (титан для стійкості до зношування, нековзний композит для зручного утримання).

Боб Терзуола (Bob Terzuola)

Ас найфмейкінга, жива легенда світу клинків - можна нескінченно співати оди Бобу Терзуолу за його вміння створювати функціональні ножі з лаконічним дизайном. А ще краще просто подивитися на його портфоліо.

Саме Терзуола став тим, хто популяризував ніж, що сьогодні називають тактичним складаним ножем, і довів, що за умови правильного підходу до виробництва інструмент складаного формату може бути нічим не гіршим за аналог з фіксованим клинком.

Крім того, Терзуола встиг попрацювати з такими концернами як Spyderco, Microtech, Meyerco і є автором книги-бестселера про дизайн тактичних ножів, яка стала настільною енциклопедією для ножових майстрів нашого часу.

За свою багату подіями професійну кар'єру ножовий гуру також зміг покласти в скарбничку досягнень роботу з Civivi та Sencut, зокрема створивши запатентований кишеньковий затискач Т-подібної форми, яким оснащуються піхви для фіксованих ножів бренду, наприклад, Civivi Midwatch та Sencut ніж Waxahachie.

Каїла Камінгс (Kaila Cumings).

Майстер-самоучка з виготовлення ножів з Нью-Гемпшира (США), Каїла Камінгс, починала як Youtube-оглядач інструментів. Світ ножів настільки захопив дівчину, що вона вирішила спробувати власні сили у створенні ножів з нуля. І досягла успіху, відкривши власну майстерню на гроші, отримані від продажу перших партій хенд-мейд інструментів.

Паралельно зі створенням унікальних виробів на замовлення, Камінгс колаборується з різними брендами, займаючись розробкою дизайнів. Зокрема, її авторству належать фіксований ніж Bugsy від CRKT, а також ніж Civivi P87, фліпер з агресивним дизайном, що нагадує кіготь хижака.

Остап Хель (Ostap Hel)

Інтерес до ножів у Остапа Хеля виник під час захоплення Середньовіччям і лицарською зброєю. Так життєвий шлях привів поляка до збройової майстерні як учня, де він вивчив основи традиційних методів роботи з металом.

З одного боку Хеля захопив процес створення інструментів за середньовічними методами, але з іншого - у нього виникла ідея зі створення власних виробів більш точним і надійним способом. Таким чином тоді ще майстер-початківець відкрив власну майстерню з верстатом ЧПУ.

Робота з компанією WeKnife є найпліднішою в портфоліо Хеля. Він є ідейним натхненником десятків інструментів, випущених під усіма трьома торговими марками. Серед них є як складані моделі Civivi Ki-V, Civivi Clavi, Sencut Scitus, так і аналоги, що мають фіксовані леза, наприклад, Civivi Circulus.

Всі ножі Хеля створюються на основі базової геометрії та концепції золотого перетину. Це наділяє вироби підвищеною ергономікою, навіть попри найвигадливіші форми конструкцій.

Майк Гавак (Mike Gavac aka Gavko Knives)

Ножовий майстер Майк Гавак займається створенням кастомних ножів під власною маркою Gavko Knives. Найчастіше це складані моделі, але зустрічаються і фікси, зокрема зі скелетонізованою конструкцією та з обмоткою руківʼїв у японському стилі.

Ціна на інструменти Гавака може досягати космічних висот. Це виправдовується використанням висококласних матеріалів та сучасних технологій з обрамленням у вигляді унікального дизайну, несхожого ні на що інше, що можна було б побачити у мас-маркеті.

Проте створена під керівництвом Гавака серія складаних ножів Civivi Spiny Dogfish представлена інструментами з більш демократичною вартістю, що дозволяє кожному бажаючому купити якісні ножі в ексклюзивному оформленні.

Тоні Сентманат (Tony Sentmanat).

Ветеран Корпусу морської піхоти та колишній спецназівець, Тоні Сентманат має 22-річний досвід роботи в екстремальних умовах, тому точно знає, яким повинен бути справжній ніж для виживання.

Весь свій досвід та знання про військову справу американець вклав у єдину модель, Civivi Orthrus. Втім, цього стало достатньо, щоб здобути визнання ще й у ножовому світі.

Інструмент має специфічну конструкцію з можливістю встановлення клинка в двох різних положеннях: під кутом 45° або 180° відносно руківʼя. Таким чином ніж стає мультифункціональним аксесуаром, що покриває різні потреби, які виникають в польових умовах.

До речі, ця конструкційна особливість не залишилася поза увагою на виставці Blade Show 2022, де модель виборола нагороду за найінноваційніший дизайн.

Рей Лаконіко (Ray Laconico)

Любов до ножів оселилася в серці Рея Лаконіко після перегляду серії фільмів про Рембо. Спочатку це було просте колекціонування, але через 10 років хобі переросло у справу всього життя, яке принесло американцю популярність у ножовій індустрії.

Лаконіко створює ножі з 2006 року. Спочатку це були виключно фіксовані моделі, але після вивчення нюансів складаних конструкцій майстер поступово перенаправив свою увагу на виробництво кишенькових виробів, що виділяються поєднанням функціональності та лаконічності.

Разом з WeKnife Лаконіко створив низку ножів, зокрема WeKnife Evoke та Civivi Sokoke. Всі моделі відрізняються простим, на перший погляд, дизайном, але характеризуються максимальною довговічністю та ергономікою завдяки преміальним матеріалам та вивіреним до найдрібніших деталей конструкціям.

Отримані нагороди

З огляду на ретельний підхід концерну WeKnife до створення своїх інструментів, не дивно, що вони не залишилися непоміченими не лише серед простих поціновувачів ножів, а й серед професійних майстрів.

Асортимент материнської компанії та дочірніх брендів складається виключно зі справжніх рекордсменів, відзначених найвищими нагородами на ножових виставках різних років.

Серед них:

  • Перемога ножа Civivi Elementum C907E у номінації «Найкраще придбання» на виставці Blade Show 2021;
  • Перемога ножа Civivi Lumi у номінації «Найкращий новий фолдер» на конкурсі Knifenews у 2021 році;
  • Перемога ножа Sencut Sachse у номінації «Найкраще придбання року» на виставці Blade Show 2022;
  • Перемога ножа Civivi Elementum II у номінації «Найкращий EDC ніж» на виставці Shot Show 2023.

І це лише мала частина заслуг, якими відзначилася компанія WeKnife за своє відносно недовге існування, що говорить про високу планку якості, яка була задана для себе виробником з самого початку.

Написати коментар
0
0