UA | RU
Контактна інформація
Київ

Від грубого шліфування до дзеркального полірування: все про типи фінішної обробки клинків

Помилково припускати, ніби міцність і корозійна стійкість клинка залежить лише від марки сталі, що використовується. Насправді на ці показники впливають й дрібні чинники, особливо фінішна обробка металу.

В описах ножів WeKnife та інструментів дочірніх брендів ви напевно стикалися з позначеннями «stonewash», «bead blast» тощо. Це не що інше, як тип обробки клинка, який не тільки надає інструменту унікальний вигляд, але також покращує окремі якості сталі.

Відразу потрібно зазначити, що не існує універсального виду обробки леза, і все залежить від індивідуальних потреб користувача. У нашому огляді ми вивчимо особливості найпопулярніших типів обробки ножових клинків, щоб полегшити вам вибір відповідного інструмента.

Дзеркальне полірування

Фінішне полірування «в дзеркало» є найефектнішим і найдорожчим способом обробки сталі, оскільки вимагає наявності великої кількості інструментів та надзвичайної майстерності.

Гладкість клинка має свої незаперечні переваги:

  • гранична стійкість до корозії;
  • легкість в очищенні.

Проте у кишенькових ножах дзеркальні клинки є рідкістю, оскільки вони втрачають початковий зовнішній вигляд після першого ж використання. Потертості та подряпини практично миттєво з'являються на дзеркальному клинку під час експлуатації, і усунути їх (і то частково) можна лише за допомогою ретельного полірування, яке потребує багато часу та сил.

Сатинування

Штрихи на поверхні клинка - результат сатинування, яке найчастіше виконується машинним способом (хоча іноді зустрічаються моделі, оброблені вручну). Глибина штрихів залежить від інтенсивності обробки. Вони також можуть бути поздовжніми та поперечними щодо напрямку.

Ця обробка є однією з найбюджетніших та найпопулярніших серед EDC ножів та зустрічається у різних серійних моделях брендів WeKnife, Civivi та Sencut.

Сатинування дозволяє частково усунути блиск металу, який «дешевить» зовнішній вигляд інструментів, одночасно приховуючи дрібні подряпини, що з'являються при регулярному використанні клинка.

Однак сатин має і недолік: чим глибше штрихи на металі, тим більше він схильний до корозії, вимагаючи від користувача ретельного догляду за клинком. З цієї ж причини сатинування особливо небажане для обробки високовуглецевої сталі.

Галтування

Улюблениця серед шанувальників робочих ножів, обробка стоунвош (stonewash) або галтування, робить клинок повністю матовим, виключаючи відблиск металу. Цей ефект досягається внаслідок тертя клинка об абразивні елементи (гальку), поміщені в барабан, що обертається. В результаті механічного впливу абразиви формують на сталі матовість.

На відміну від сатинування, при галтуванні на поверхні клинка не виникають яскраво виражені лінії та візерунки. Поверхня металу однорідніша й привабливіша, а відбитки пальців стають менш видимими та швидко усуваються кількома проведеннями тканиною.

Ще один факт на користь галтування - мінімальна схильність до корозії через відсутність глибоких пір у структурі металу. В корозійній стійкості галтування поступається хіба що моделям із дзеркальним поліруванням, тому ножі з клинками стоунвош - це те, що потрібно, якщо хочеться купити складаний ніж з універсальним функціоналом і унікальним зовнішнім виглядом.

Примітно, що галтування має кілька різновидів:

  • З класичним клинком відтінку металік;
  • З чорним фінішем блеквош (blackwash), що досягається за допомогою попереднього травлення.

Дробоструминна обробка

Попри деяку візуальну схожість клинків з галтуванням і дробоструминною обробкою, це принципово різні типи покриттів.

Дробоструминна обробка (bead blast) заснована на бомбардуванні клинка скляними або пластиковими кульками під високим тиском у спеціальній камері. В результаті на поверхні металу утворюються поглиблення, що повністю усувають будь-який металічний блиск.

Bead blast надає клинкам благородний зовнішній вигляд. Проте при покупці такого інструмента потрібно враховувати не лише його переваги, а й недоліки.

Мастило для клинка глибоко проникає в пористу структуру металу, продовжуючи тривалість ефекту від догляду, що, безперечно, можна віднести до переваг такого клинка. Водночас без регулярної та ретельної обробки ножа прямо пропорційно зростає ризик появи іржі, оскільки волога має властивості накопичуватись у глибоких порах металу. Звідси можна дійти висновку, що клинки з дробоструминною обробкою підходять лише тим, для кого професійний догляд за інструментами є нормою.

Піскоструминна обробка

Дробоструминна та піскоструминна (sand blast) обробки проводяться за одним і тим же методом з тією відмінністю, що в останньому типі як абразивний елемент застосовується пісок. Деякі співвідносять ці типи фінішу, адже якщо спосіб обробки схожий, то в чому різниця? Проте вона є.

Sand blast агресивно впливає на клинок, знімаючи певну кількість сталі. Ця властивість актуальна для видалення з металу іржі та інших дефектів, але для фінішної обробки клинка є не найкращим рішенням, оскільки в структурі сталі утворюються ще глибші пори, що роблять її вразливою для іржі.

Підбиваємо підсумки

Від типу фінішної обробки залежать експлуатаційні характеристики клинка, його зовнішній вигляд та ціна, тому перед придбанням обов'язково звертайте увагу на опис моделі, що сподобалася, або уточнюйте ці деталі у менеджера нашого онлайн-магазину Civivi Україна.

У деякі ножові лінійки WeKnife та дочірніх брендів входять інструменти з різним кольором та оздобленням клинків. Також є варіанти з комбінованою обробкою, що підвищує міцнісні та антикорозійні властивості сталі.

Товари новини

Написати коментар
0
0